Wedstrijden schaatsen

Ik wil graag wedstrijdschaatsen... maar hoe werkt dat?

Je wilt graag meedoen met een schaatswedstrijd maar je weet niet hoe dat werkt? Hier proberen we het je stap voor stap uit te leggen.

Je hebt en KNSB licentie nodig
Om mee te mogen doen met wedstrijden heb je op de eerste plaats een licentie nodig. Deze wedstrijd-licentie moet je zelf aanvragen en aanschaffen bij de KNSB via de site KNSB.nl. Op deze site staat uitgelegd welke licentie je nodig hebt (zie ook de figuur hieronder) en hoe je deze kunt aanschaffen.

Wanneer je een licentie aangeschaft hebt mag je gaan deelnemen aan wedstrijden. Om te weten wanneer, waar en welke schaatswedstrijden er zijn ga je naar de site inschrijven.schaatsen.nl. (onderdeel van Schaatsen.nl). Kies voor ‘Langebaan’ (zo worden wedstrijden op de 400m baan genoemd) en voor ijsbaan Haarlem:

In deze kalender staan alle wedstrijden waarvoor je je kunt inschrijven. Zoek hier de wedstrijd waar je graag aan wil meedoen (bijvoorbeeld IJskonijncup, IJsbeercup of Kennemercup). Wanneer je op een wedstrijd klikt zie je welke categorieën mogen deelnemen (bijvoorbeeld Pupil A of Junioren C) en over welke afstanden de wedstrijden gaan. Ook staat hierbij hoe laat de start van de wedstrijd is.

Bovenaan zie je het kopje ‘inschrijven’.  Wanneer je hierop klikt kom je in het inschrijfmenu. Hier kun je met je Relatienummer (= licentienummer), welke je van de KNSB hebt ontvangen, inschrijven.

Wanneer je dit goed gedaan hebt krijg je een bevestiging via de mail. Je bent nu ingeschreven voor de wedstrijd die je graag wil rijden.

Wat heb je verder nodig?
Om wedstrijden te rijden heb je naast je gewone schaatsuitrusting ook armbandjes nodig. Hieraan kan men zien in welke baan je start. De kleuren van deze bandjes zijn:
Wit: Binnenbaan (1e paar in kwartet)
Rood: Buitenbaan (1e paar in kwartet)
Geel: Binnenbaan (2e paar in kwartet)
Blauw: Buitenbaan (2e paar in kwartet)

Deze armbandjes zijn o.a. te verkrijgen bij Jan van der Hoorn Schaatssport in Ter Aar.

Neem een warme jas mee zodat je niet te veel afkoelt tussen de ritten en eventueel iets te drinken/eten.

En dan is het zo ver... De wedstrijd zelf!
Je hebt je ingeschreven en bent op de juiste tijd op de baan aanwezig. Op het publicatiebord aan de wand onder de trap naar de kleedkamers komen de startlijsten te hangen. Hierop kun je zien welke rit je moet rijden, tegen wie en in welke baan je start. Vervolgens zorg je ervoor dat je op tijd je schaatsen aan hebt zodat je nog even kan warm rijden op de blauwe baan. Doe alvast het juiste kleur bandje om je rechter bovenarm voor je de baan op gaat zodat je daar niet meer aan hoeft te denken. (je rechterarm is de kant waar de jury en de handklokkers zitten die dan goed zien wie je bent).

Luister goed naar de speaker. Deze geeft aan wanneer je je gereed moet houden voor de start.

Bij de start wordt je opgevangen en wordt je gezegd wanneer je naar de startlijn mag begeven.

En dan blijft er niets anders over dan zo hard mogelijk je wedstrijd te schaatsen!!!

Wanneer je je afstanden hebt gereden en klaar bent met de wedstrijd zal er niet altijd direct een lijst met gereden tijden beschikbaar zijn. Vaak kun je deze later terugkijken op de kalender van Schaatsen.nl (Soms duurt het enkele dagen voordat de uitslagen op de site staan).

Succes en veel plezier!