Nieuws

Jeugdschaatsen: District kampioenschappen in Haarlem
   (01-04-2019)

 Het laatste weekend van maart werden de district kampioenschappen verreden in Haarlem.
100 kinderen van de clubs Nut en Vermaak (Leimuiden), Nino (Nieuwkoop), De Blauwe Beugel (Rijsenhout) en STG Ter Aar (Ter Aar) streden om de hoogste titels.
De kinderen tot en met 12 jaar afhankelijk van de leeftijd verreden 1 tot 3 ronden.
Dit alles in twee tot drie omlopen zodat de sterkste kinderen in de finale aan de start staan.
Er werd hard gestreden om de eerste plaatsen. Bij de pupillen F nog van wijdbeens, wankelend en de bocht nog niet goed door kunnen stappen.
Tot bij de Jun C1 een snelle finale, van begin af aan vlogen de ijsspetters om je oren.
Hier zie je de techniek toenemen bij de kinderen wat gepaard gaat met hoge snelheden. De begeleiders hadden soms hun handen vol om deze kinderen nog bij te houden.
STG Ter Aar hield zich heel mooi staande in het sterke deelnemersveld en nam de meeste medailles mee terug naar Ter Aar.
De jeugd is ook een gezellige groep kinderen welke elle week schaatsen in Leiden/Haarlem.

Hieronder de uitslag:

Pup F meisjes 2 Roos Onderwaater, 3 Merel Ouweneel en Vienè van Oostwaard
Pup E jongens 2 Guus van der Hoorn
Pup D Jongens 1 Tijn van Harten, 2 Sven de Jong
Pup D meisjes 2 Laura Jansen
Pup C Meisjes 1 Maud Kempenaar, 2 Emilie Fransen
Pup B Jongens 1 Mik van Harten, 3 Koen Bocxe
Pup B Meisjes 2 Mette van Leeuwen
Pup A Jongens 2 Sil Lek
Pup A Meisjes 1 Anouk Könst, 2 Julia Groeneveld
Jun C1 Jongens 3 Stein Bocxe
Jun C1 Meisjes 2 Emma Hartveld

(Terug naar boven)


Bestuur: Laatste veldtraining Gerard van den Helder voor Seizoen 2018-2019
   (31-03-2019)

Laatste veldtraining Gerard seizoen 2018-2019

Op Dinsdag 26 Maart, vermoedelijk ook een record, werd door Gerard van den Helder de laatste veldtraining voor het seizoen 2018-1019 gegeven. Door de reeds in gang gezette veranderingen op het trainingsveld was er geen verlichting, dus leek deze training te eindigen in een extra lange koffieronde in de kantine van de Landijsbaan.

Gelukkig had Hein Jan Boxe een bespreking in de kantine en die wist toegang te krijgen tot de verlichting schakelaar van het parkeerveld. De veldtraining kon dus na enige vertraging alsnog doorgang vinden. Moet erbij gezegd worden dat een aantal deelnemers de extra lange koffieronde ook erg verleidelijk vonden en die bleven dus met het koffieteam en ook oud veldtrainer Kees van den Hoorn en nog enkele tijdelijk uit de running zijnde deelnemers lekker in de kantine zitten. Na een wat korte maar toch nog stevige training met een estafette werd vervolgens het trainingsseizoen voor de Dinsdag avond in de kantine afgesloten, met een bakje koffie/thee en vervolgens voor de liefhebbers ook nog een glaasje fris, Bier of wijntje.

Gerard werd ook nu weer door zijn volgers (ca. 30 personen aanwezig) nog van een bloemetje (voor Marga!) en wat snoeperijen voorzien. Ook Kees Verkerk kreeg als “veldverzorger”  ook een bloemetje. Was tenslotte weer prima te doen dit jaar. Niet getreurd over ruim 6 weken kan men de draad bij Gerard gewoon weer oppakken, want begin Mei gaat het Seizoen 2019-2020 weer van start. Dan hebben we weer een goed uitgevlakt veld, andere indeling wat nieuwe toestellen om mee te trainen, dus kom volgend seizoen  weer trainen bij Gerard of op een van de andere avonden!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Marathon Haarlem seizoen 2018-2019
   (17-03-2019)

Marathon competitie Haarlem.

Met Marathon van Haarlem werd het Marathon seizoen 2018-2019 afgesloten. Overigens wist Hidde Schelling hier als 11de te eindigen op zich een mooie prestatie.
Bij de C1 werd Roy van Es 17de met veertien punten. Gelegenheidsrijder Tom Wijfje eindigde als 15de met 30punten. Hidde Schelling werd 7de met 83.1 punten en wist ook een keer met ronde voorsprong op het peloton een wedstrijd te winnen.
Bij de C2 geen STG Ter Aar deelnemers, was ook maar een klein groepje op zich geen goede ontwikkeling.
Bij de Dames was er aan de start van het seizoen maar een Dame die onder applaus haar rondjes reed maar dat is ook maar bij een wedstrijd gebleven. Is vervolgens met de C2 gecombineerd. De terugloop was ook hier al jaren aan de gang. Laten we hopen dat de deelnemende schaatsclubs toch weer een aantal jonge dames weet te motiveren om aan de Marathon deel te nemen.
Bij de M1 wederom weer deelname door Laurens Akerboom. Had een wat minder seizoen, maar  wist met 65 punten toch nog als 7de te eindigen. Was ook niet eenvoudig gemaakt, omdat door de extra tijd die beschikbaar kwam mochten ze in deze categorie maar liefst 60 ronden rijden.

Bij de M2 wist nieuwkomer Johan Schut toch nog een keer een premie te pakken. Johan wilde zijn geluk eens beproeven bij de M2. Johan die geen sprinter is weet nu dat ze bij de M2 nog wat harder sprinten dan bij de M3. Gewoon weer lekker bij de M3 gaan rijden en lekker  aan het peloton sleuren Johan want dat ging je prima af. Jeroen van der Hoorn wist eveneens geen punten te behalen, maar reed wel alle wedstrijden mee wat ook al een prestatie op zich is. Als de gelegenheid zich voordeed wilde Jeroen ook wel wat kopwerk voor het peloton doen als Jos of John weg probeerden te komen. Jos de Koning had een redelijk goede start maar door een zware griep en valpartijen door gaten in het ijs kwam daar gedurende het seizoen de klad in. Jos werd met 37 punten 12de. John van der Vlugt werd met 92.3 punten vierde. John doet de late wedstrijd niet mee en moest ook een keer op wintersport en miste dus een 4-tal wedstrijden. Miste mede gangmaker Wim van der Slot die naar de M1 was overgestapt. Vond echter gedurende het seizoen vorderde Edwin de Vries als mede gangmaker. Wist er drie te winnen waarbij het Peloton twee keer op een rondje werd gezet. Voor de statistiek John wist met 15,4 punten per wedstrijd het hoogste gemiddelde in de M2 te scoren.
Bij de M3 deed dit jaar Plonie de Koning mee omdat ze vorig jaar als derde in de M4 was geëindigd. Het ging Plonie minder goed af in de M3, maar naarmate het seizoen vorderde wist Plonie toch weer punten te pakken en werd 26ste met 7 punten. Smaakmaker in de M3 was Martin Zuiver, die overigens de M3 een paar jaar gelden ook als eens had gewonnen. Bij de voorlaatste wedstrijd had Martin de leiding in het klassement overgenomen. Nummer twee van het klassement had bij de laatste wedstrijd wat “stromannen” geregeld maar Martin wist dit goed te pareren en met een lange eindsprint de laatste wedstrijd te winnen en daarmede het klassement bij de M3.
Bij de M4 wist Job van Vliet geen punten te pakken maar deed wel vaak mee, op zich ook een mooie prestatie. Jan Oosterhof wist precies 1 punt te halen en werd daarmee 37ste. Rein Kempen, een oude M4 winnaar, wist goed mee te doen en werd verdienstelijk 8ste met 66 punten. Andre de Bruin wat meer gespecialiseerd in de laatste ronde wist twee keer te winnen en werd met maar liefst 104.2punten 3de.

(Terug naar boven)


Overig: Sportverkiezing gemeente Nieuwkoop 2018
   (16-03-2019)

Op vrijdag 15 Maart waren weer de jaarlijkse sportverkiezingen van de gemeente Nieuwkoop 2018.
Dit keer was de voetbalvereniging Altior de gastheer en om 20.00uur was de nieuwe kantine van deze club helemaal gevuld met sportliefhebbers.
Een vakkundige jury met daarin o.a. onze eigen RIck v/d Hoorn heeft weer flink wat uurtjes moeten overleggen om uit de genomineerden de winnaars te kiezen.

Natuurlijk had onze club weer een aantal genomineerden bij de diverse categorieën.
Voor al haar werk achter de schermen, vooral voor het jeugdschaatsen in Leiden en het skeeleren in Kudelstaart, was Sandra Könst één van de vrijwilligers die in het zonnetje gezet werden.
Sandra verzet heel veel werk achter de schermen want behalve het bovengenoemde zit zij ook in het bestuur van de STG.
De bloemen en aandacht die zij deze avond kreeg was dus volkomen verdient.

Bij de categorie sporttalenten stonden in totaal 11 jongens en meisjes op het podium, daarbij namens de STG Jelle Koeleman, Daan Kool, Tom Wijfje en Jurgen v/d Hoorn.
Uiteindelijk ging de prijs wel naar een schaatsster maar niet van onze club, het was Joni Tersteeg die verkozen werd tot sporttalent 2018. Zij doet aan shorttrack en heeft een succesvol jaar achter de rug.

Bij de sportcategorie sportvrouw stonden natuurlijk Annouk de RIjk - v/d Weijden en Melissa Wijfje op het podium.
Annouk werd voor de zesde keer gekozen tot sportvrouw van het jaar.
Zij heeft een super laatste schaatsjaar gehad, zo werd ze nederlands kampioen allround en Mass start, ze haalde een 4e plaats op de 5000m op de olympische spelen en haar laatste wedstrijd was het wereldkampioenschap allround in het Olympisch stadion in Amsterdam waar ze achter Nana Takagi en Ireen Wüst fraai 3e werd.
Veel mooier kon ze haar carrière niet afsluiten. Het is dus echt de laatste keer dat Annouk spotvrouw van het jaar is geworden.

Bij de categorie sportman was Wessel Ubink genomineerd, hij kon vanwege zijn studie in Groningen niet aanwezig zijn in Langeraar.
Sportman van het jaar werd handbiker Jetze Plat.

Foto's van deze avond zijn HIER te vinden.

(Terug naar boven)


Jeugdschaatsen: Clubkampioenschappen pupillen Leiden 2019
   (15-03-2019)

De pupillen van de STG Ter Aar hebben zaterdag 9 maart het schaatsseizoen afgesloten met de clubkampioenschappen in Leiden. Met 99 deelnemertjes was het op het ijs en langs de baan weer een geweldig feest voor de rijders en hun schare trouwe volgers. In totaal tien categorieën werd er over twee manches om de ereplaatsen gestreden. En waar het er in de voorafgaande 20 schaatslessen nog zo spelenderwijs aan toe ging maakte de soms felle strijd en altijd verbeten gezichtjes wel duidelijk dat er vandaag uit een ander vaatje getapt ging worden, vandaag was het racedag en het ging om de titel clubkampioen van de STG Ter Aar. Nadat iedereen twee keer gestart en gefinisht was en de kruitdampen van zowel grote- als kleine finale waren opgetrokken kon de balans worden opgemaakt en waren er 10 nieuwe kampioenen. Lilou Bavinck (meisjes B), Thijmen de Jong (jongens B), Tessa Karens (meisjes C), Corné van Oostwaard (jongens C), Naomi van der Hoorn (meisjes D), Ben van Lith (jongens D), Bente de Bruin (meisjes E), Gijs Ouweneel (jongens E)  Roos Onderwater (meisjes F), Jesse Rademaker (jongens F), Sarah van Lammeren (meisjes G) en de Matthijs Valentijn (jongens G) mogen zich het hele komende jaar de enige echte clubkampioen van de STG Ter Aar noemen. 

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: NK Master 2019
   (12-03-2019)

De NK Langebaan schaatsen voor Master in Alkmaar werd dit jaar onder bijna zomerse omstandigheden verreden. Met temperaturen van boven de 12 Graden Celsius werden mogelijk door de vernieuwde ijsvloer toch nog prima resultaten behaald. Zelfs een aantal Master baan records werden scherper gesteld. Ook dit jaar was er weer STG Ter Aar inbreng. Naast John van der Vlugt uitkomende voor de Heren 60-64 jaar was ook Wil Schildwacht weer van de partij namens de KNSB om de wedstrijden volgens de reglementen eerlijk te laten verlopen.

John van der Vlugt die al meer dan 10 jaar succesvol deelneemt had dit jaar al eerder een aantal goede tijden neergezet met name op de 3km en de 5km. De voorbereidingen op het NK van John waren toch wat minder goed gepland. Deelname aan de Kees Jongert bokaal, de Zondag morgen en Maandag avond trainingen met de Marathon deelname met 1.1/2 ronde voorsprong op het peloton (en winst) en natuurlijk de Gerard Dinsdag avond training werden allemaal met volle inzet afgewerkt. Gevolg was wel dat John niet echt met een goed uitgerust lijf aan de start verscheen.

Op de 500m werd door John toch nog verrassend het podium gehaald en de Bronzen plak met een Fries suikerbroodje. Daarna kwam de 3km en die werd met ruim verschil gewonnen dus de eerste Gouden plak met een bosje bloemen en ruim aan de leiding na twee afstanden. De tweede dag moest John op de 1500m nog even flink aanzetten voor  wederom Goud en een bloemetje. De 5km John zijn specialiteit werd wederom gewonnen waarbij John niet eens meer voluit hoefde te gaan. En natuurlijk nog de gouden plak voor het Allround klassement en weer een bloemetje.

Alweer voor de vierde keer Nederlands kampioen Allround.

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Marathon: NK Jeugdmarathon 2019.
   (18-02-2019)

Op zaterdag 16 februari mochten er 7 rijders van de STG Ter Aar meedoen met het NK marathon in Dronten.

Jonas de Jong begon de eerste omloop erg sterk en finishte als eerste hierbij plaatste Jonas zich voor de finale welke later op de dag verreden werd.
Anouk Könst mocht daarna starten bij de meisjes pupillen A. Het tempo lag direct bij de start al hoog. Anouk plaatste zich niet voor de finale maar is een mooie ervaring rijker.
Demi Könst en Mijntje de Jong vertegenwoordigde de Junioren C. Mijntje eindigde in het peloton, Demi was eerder gedoubleerd en moest de rit verlaten.
Bij de jongens Junioren C mocht Jelle Koeleman zijn club vertegenwoordigen. Dit deed Jelle oppermachtig om na 5 ronden weg te rijden uit het peloton. Na 18 ronden superieur op kop te hebben gereden werd Jelle ingelopen door het peloton. Uiteindelijk finishte Jelle in het peloton na een zeer moedige strijd.
Jonas de Jong was daarna weer aan de beurt om zijn talent te laten zien. Na een demarrage uit het peloton reed Jonas samen met de uiteindelijke winnaar naar een superieure 2e plaats.
Wabe de Rooij liet dit ook zien bij de Junioren B. Met een ronde voorsprong op het peloton streefden 7 man af op de finish. Wabe wist hier net zoals Jonas de tweede plaats te veroveren. Tot slot kwam Melissa Wijfje aan de start bij de dames. Nadat de 80 ronden waren volbracht trok Melissa de sprint aan voor haar teamgenoot van Palet. Melissa eindigde uiteindelijk in het peloton.

Kortom een super mooie dag voor alle rijders en met twee x ere metaal keerde  iedereen weer huiswaarts.

(Terug naar boven)


Bestuur: Kees Jongert Bokaal 2019
   (10-02-2019)

Op zaterdag 9 februari werd de jaarlijkse interclubwedstrijd om de  Zilveren Schaats, de Kees Jongert Bokaal, gehouden. Deze prijs hebben we de laatste twee jaar gewonnen en we willen de Zilveren Schaats natuurlijk nog een jaar in de prijzenkast zetten. Hoewel er een paar afzeggingen waren konden we toch een ijzersterk team opstellen en ondanks het slechte weer lag er een prima ijsvloer zodat er veel persoonlijke records gereden werden.
Het team bestond uit Julia Groeneveld, Demi Könst, Milou van Leeuwen, Madelief de Jong, Kim Zuiver, Jonas de Jong, Stein Bocxe, Jelle Koeleman, Jurgen v/d Hoorn, Wessel Ubink, Jelle Schut, John v/d Vlugt en Erik Valentijn.

We begonnen al met 12 punten omdat we vorig jaar de ploegentijdrit gewonnen hadden wat voor dit jaar meetelde voor het klassement.
Julia stond voor ons als eerste aan de start en reed een ongelukkige 500m door een moeilijk wissel waarop ze 4e werd maar ze herstelde zich op de 1000m met een PR en een nog een 4e plaats.
Jonas reed als pupil B mee bij de jun C, hij werd 2e op de 500m en reed een mooi PR op de 1000m waarop hij  ook 2e werd. Een topprestatie dus.
Demi deed het ook heel goed en reed twee maal een PR, zij werd op de 500m 3e en op de 1000m finishte zij als 2e.
Ook Stein toonde zijn vorm en reed ook twee persoonlijke records, in een sterk veld werd Stein 6e op de 500m en ook 6e op de 1000m.
Milou volgde het goede voorbeeld van de anderen, dus ook twee PR’s voor haar, ze haalde op de 500m de 4e plaats en op de 1500m werd ze fraai 3e.
Jelle Koeleman moest het als jun C starten in de catagorie Jun B en hij deed dit met verve. Hij schoorde op de 500m een 4e plaats en op de 1500m werd hij keurig 2e.

Inmiddels was het spannend in het tussenklassement. Met 3 andere clubs stonden we vlak bij elkaar aan de top van de ranglijst maar we hadden nog wat puntenpakkers in de kleedkamer zitten.

Madelief was de eerste die tweemaal de volle winst pakte en Jurgen volgde het goede voorbeeld door ook twee keer 12 punten te pakken. Kim was in topvorm en deed hetzelfde maar zij reed ook nog eens twee persoonlijke records. Ook Wessel liet zien hoe goed hij is en won ook beide afstanden.
Dankzij deze tussensprint pakten we de eerste plaats in het klassement.
Jelle Schut reed een prima 1000m en werd daarop 5e, de 500m was iets minder maar toch nog goed voor de 7e plaats.
John deed als master mee bij de senioren en hij werd keurig 6e op de 1500m wat niet zijn favoriete afstand is. Daarna reed John een hele vlakke 500m en hij pakte daarop de 3e plaats.
Toen kwam nog onze master Erik op het ijs en hij liet alle andere masters achter zich en pakte dus de volle buit.

Als toetje werd er nog een ploegentijdrit gereden waarvan de punten dus meetellen voor volgend jaar. Jurgen, Wessel en Jelle Koeleman reden als een echt team en zij moesten alleen Nut & Vermaak voor zich laten.

Met gepaste trots werden de medailles en de beker in ontvangst genomen en de Ter Aarse IJsclub kan zich weer een jaartje de beste ijsclub van de Haarlemse ijsbaan noemen.

Foto’s van deze avond zijn HIER te vinden.

(Terug naar boven)

Evenementen

Sponsoren

 

Ogenblik a.u.b. ...