Nieuws

Wedstrijden - Marathon: NK Jeugdmarathon 2019.
   (18-02-2019)

Op zaterdag 16 februari mochten er 7 rijders van de STG Ter Aar meedoen met het NK marathon in Dronten.

Jonas de Jong begon de eerste omloop erg sterk en finishte als eerste hierbij plaatste Jonas zich voor de finale welke later op de dag verreden werd.
Anouk Könst mocht daarna starten bij de meisjes pupillen A. Het tempo lag direct bij de start al hoog. Anouk plaatste zich niet voor de finale maar is een mooie ervaring rijker.
Demi Könst en Mijntje de Jong vertegenwoordigde de Junioren C. Mijntje eindigde in het peloton, Demi was eerder gedoubleerd en moest de rit verlaten.
Bij de jongens Junioren C mocht Jelle Koeleman zijn club vertegenwoordigen. Dit deed Jelle oppermachtig om na 5 ronden weg te rijden uit het peloton. Na 18 ronden superieur op kop te hebben gereden werd Jelle ingelopen door het peloton. Uiteindelijk finishte Jelle in het peloton na een zeer moedige strijd.
Jonas de Jong was daarna weer aan de beurt om zijn talent te laten zien. Na een demarrage uit het peloton reed Jonas samen met de uiteindelijke winnaar naar een superieure 2e plaats.
Wabe de Rooij liet dit ook zien bij de Junioren B. Met een ronde voorsprong op het peloton streefden 7 man af op de finish. Wabe wist hier net zoals Jonas de tweede plaats te veroveren. Tot slot kwam Melissa Wijfje aan de start bij de dames. Nadat de 80 ronden waren volbracht trok Melissa de sprint aan voor haar teamgenoot van Palet. Melissa eindigde uiteindelijk in het peloton.

Kortom een super mooie dag voor alle rijders en met twee x ere metaal keerde  iedereen weer huiswaarts.

(Terug naar boven)


Bestuur: Kees Jongert Bokaal 2019
   (10-02-2019)

Op zaterdag 9 februari werd de jaarlijkse interclubwedstrijd om de  Zilveren Schaats, de Kees Jongert Bokaal, gehouden. Deze prijs hebben we de laatste twee jaar gewonnen en we willen de Zilveren Schaats natuurlijk nog een jaar in de prijzenkast zetten. Hoewel er een paar afzeggingen waren konden we toch een ijzersterk team opstellen en ondanks het slechte weer lag er een prima ijsvloer zodat er veel persoonlijke records gereden werden.
Het team bestond uit Julia Groeneveld, Demi Könst, Milou van Leeuwen, Madelief de Jong, Kim Zuiver, Jonas de Jong, Stein Bocxe, Jelle Koeleman, Jurgen v/d Hoorn, Wessel Ubink, Jelle Schut, John v/d Vlugt en Erik Valentijn.

We begonnen al met 12 punten omdat we vorig jaar de ploegentijdrit gewonnen hadden wat voor dit jaar meetelde voor het klassement.
Julia stond voor ons als eerste aan de start en reed een ongelukkige 500m door een moeilijk wissel waarop ze 4e werd maar ze herstelde zich op de 1000m met een PR en een nog een 4e plaats.
Jonas reed als pupil B mee bij de jun C, hij werd 2e op de 500m en reed een mooi PR op de 1000m waarop hij  ook 2e werd. Een topprestatie dus.
Demi deed het ook heel goed en reed twee maal een PR, zij werd op de 500m 3e en op de 1000m finishte zij als 2e.
Ook Stein toonde zijn vorm en reed ook twee persoonlijke records, in een sterk veld werd Stein 6e op de 500m en ook 6e op de 1000m.
Milou volgde het goede voorbeeld van de anderen, dus ook twee PR’s voor haar, ze haalde op de 500m de 4e plaats en op de 1500m werd ze fraai 3e.
Jelle Koeleman moest het als jun C starten in de catagorie Jun B en hij deed dit met verve. Hij schoorde op de 500m een 4e plaats en op de 1500m werd hij keurig 2e.

Inmiddels was het spannend in het tussenklassement. Met 3 andere clubs stonden we vlak bij elkaar aan de top van de ranglijst maar we hadden nog wat puntenpakkers in de kleedkamer zitten.

Madelief was de eerste die tweemaal de volle winst pakte en Jurgen volgde het goede voorbeeld door ook twee keer 12 punten te pakken. Kim was in topvorm en deed hetzelfde maar zij reed ook nog eens twee persoonlijke records. Ook Wessel liet zien hoe goed hij is en won ook beide afstanden.
Dankzij deze tussensprint pakten we de eerste plaats in het klassement.
Jelle Schut reed een prima 1000m en werd daarop 5e, de 500m was iets minder maar toch nog goed voor de 7e plaats.
John deed als master mee bij de senioren en hij werd keurig 6e op de 1500m wat niet zijn favoriete afstand is. Daarna reed John een hele vlakke 500m en hij pakte daarop de 3e plaats.
Toen kwam nog onze master Erik op het ijs en hij liet alle andere masters achter zich en pakte dus de volle buit.

Als toetje werd er nog een ploegentijdrit gereden waarvan de punten dus meetellen voor volgend jaar. Jurgen, Wessel en Jelle Koeleman reden als een echt team en zij moesten alleen Nut & Vermaak voor zich laten.

Met gepaste trots werden de medailles en de beker in ontvangst genomen en de Ter Aarse IJsclub kan zich weer een jaartje de beste ijsclub van de Haarlemse ijsbaan noemen.

Foto’s van deze avond zijn HIER te vinden.

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Nederlands Pupillen Toernooi 2019 met Emilie en Jonas
   (22-01-2019)

Twee STG’ers mochten dit jaar meedoen aan het Nederlands pupillen toernooi

Zaterdag 19 januari organiseerde STV Eemsmond voor de 25e keer het Nederlands pupillen toernooi op de schaatsbaan in Groningen en twee STG’ers waren hiervoor uitgenodigd. Emilie Fransen mocht meedoen bij de pupillen C en Jonas de Jong bij de pupillen B. Voor Jonas was het al weer de 2e keer dat hij mocht deelnemen en na zijn 4e plaats van vorig jaar was de vraag of dat dit jaar nog hoger kon. Voor Emilie was het allemaal nieuw en dus heel spannend. Coach Leon van Harten was erbij om beide te begeleiden en zorgde ervoor dat alles goed geregeld was. Hij begeleide ook nog twee pupillen, Zhara Möllers en Tim Verdel, van de vereniging Nut en Vermaak uit Leimuiden.

De eerste die voor STG in de baan kwam was Jonas (op de foto met blauw pak) voor zijn 500 meter. Hij reed een heel goede 500 meter en met een tijd van 45.95 eindigde hij als 4e. Daarna reed Jonas nog de 700 meter. Hij reed daarop een geweldige tijd van 1:04.73 waarmee hij 3 seconden van zijn eigen pr reed. Ook dit was de vierde tijd en daarmee kwam Jonas op een geweldige 4e plaats in het eindklassement terecht.

Daarna kwam Emilie in de baan voor haar eerste afstand, de 500 meter. Vooraf hadden we gehoord dat er soms bijzondere tijden gereden werden en dat kwam uit. Emilie haalde 4 seconden van haar beste tijd op de 500 meter af en eindigde met een tijd van 54,50 op de tiende plaats. Dat vroeg om een goed vervolg op de 300 meter maar dat lukte helaas niet want daar viel ze door een misstap bij de start. Ze eindigde met een tijd van 36.09 op de 25e plaats. In het eindklassement betekende dat een 19e plek.

 

oor coach Leon was het een intensieve dag want zijn twee andere pupillen moesten ook gecoached worden en reden ook goede tijden. Zhara Möllers (dames pupillen B) werd in het eindklassement 23 met een tijd van 50.99 (23 en pr) op de 500 meter en 1:12.26 (23 en pr) op de 700 meter. Tim Verdel (heren pupillen A) werd 13e in het eindklassement met een tijd van 46.27 (15) op de 500 meter en 1:33.71 (12) op de 1000 meter.

Alle rijders en de coach gingen moe maar voldaan weer naar huis en alweer uitkijkend naar de volgende wedstrijden dit seizoen.

(Terug naar boven)


Bestuur: Nieuwsflits | 2019 - De kop is eraf!
   (13-01-2019)

Eind december hebben we een succesvolle winterweek gekend. Inmiddels zijn de kruitdampen definitief het land uit en praten we nog na over de vreugdevuren in Scheveningen. Koning Winter lijkt in januari nog niet in ons land te arriveren, maar doorgaans in februari de koudste maand..., dus wie weet. Met deze Nieuwsflits willen we je enerzijds informeren, enthousiasmeren en ook het beste wensen voor 2019!

De winterweek met het schaatsen op 2e kerstdag in Haarlem, het bezoek met bijna 50 leden aan het NK Afstanden in Heerenveen, waar Melissa Wijfje een prachtige 3e plek veroverde op de 1500m (en plaatsing voor het WK Afstanden) en het vrij schaatsen in Leiden en Haarlem was succesvol. Naast de sportieve en recreatieve activiteiten zijn ook de voorbereidingen voor een eventuele winter doorgegaan.

Natuurijs 2019

De voorbereidingen voor de activiteiten bij natuurijs zijn gedaan. De materialen op de landijsbaan zijn in gereedheid gebracht en de baan is onder water gezet. Er is besloten, dat deze winter iets later te doen in verband met de overlast die er vorig jaar was met de ganzen. De ganzen zorgden voor veel drijvend gras in de baan en dat is niet wenselijk. Het draaiboek voor de toertocht is gereed en afgestemd met de gemeente Nieuwkoop en de KNSB. Onze vereniging kent vele vrijwilligers, die hun steen(!) bijdragen aan de activiteiten. Het overzicht van vrijwilligers tijdens natuurijs is geactualiseerd en om alles voldoende bemenst te hebben zijn we zoek naar vrijwilligers tijdens het toeren om de kaartverkoop en medaille-uitgifte te organiseren, een oogje in het zeil te houden bij het stempelen en te assisteren bij het vegen van de route. Als je het leuk vindt om een handje te helpen of iemand kent die graag wil en kan helpen, dan willen we je vragen door te
geven aan: plassentocht@teraarseijsclub.nl en/ of secretaris@teraarseijsclub.nl

Ook hiervoor geldt: vele handen maken licht werk, dus als je slechts een paar uurtjes zou willen helpen, dan kun je dat ook aangeven. Alvast bedankt.

IJs en weder dienende... Wat betekent dat voor het schaatsen op natuurijs? Dat zou kunnen betekenen, dat ervoor wordt gekozen om bij Manege de Vosseburgh in Langeraar de paardenbak wederom in te richten als alternatief ijsbaantje.

Organisatie

Qua organisatie heeft Eline ten Wolde-van der Zwaard aangegeven, dat zij na dit seizoen het penningmeesterschap van de STG neer zal leggen. Inmiddels is in Martin Kempenaar een opvolger voor haar gevonden. Zijn aanstelling zal in de jaarvergadering worden geformaliseerd. Verder zal de vereniging overgaan naar een ander softwaresysteem. Een onderdeel daarbij is de website en de communicatie binnen de vereniging, maar ook naar buiten. Zo wordt o.a. de website
opnieuw vormgegeven. Hierbij worden we geholpen door Paul Jansen. M.i.v. april zal alles opnieuw zijn ingericht. Daarna moet het worden bijgehouden. Er wordt veel georganiseerd binnen de vereniging en het is belangrijk, dat daar juist over wordt gepubliceerd. We zijn op zoek naar enkele vrijwilligers, die met name de communicatie/ PR naar b.v. Facebook, Witte Weekblad/ Omroeper, AD Groene Hart, maar ook de nieuwspagina op de website willen bijhouden. Als je geïnteresseerd bent, dan kun je aanmelden bij: voorzittter@stgteraar.nl of voorzitter@teraarseijsclub.nl

 

Trainingsveld

Tijdens de vrijwilligersdag op 10 november jl. zijn de balken en de sprongtafels van het trainingsveld verwijderd. In het voorjaar wordthet veld gedraineerd (resterende gedeelte), opnieuw geëgaliseerd en ingezaaid en voorzien van trainingsattributen, die op voorspraak van de veldtrainers worden geplaatst. Tevens is er naast de grote schuur een zogenaamde wagenschuur geplaatst om materialen in op te slaan, die voor de toertocht nodig zijn. De wagenschuur is met verenigde krachten eind december gebouwd en zal begin 2019 worden afgewerkt. Met de verplaatsing van de materialen van de grote schuur naar de wagenschuur ontstaat ruimte in de grote schuur om de trainingsmaterialen op te slaan. Oftewel: het trainingsveld krijgt een opknapbeurt en zal voor de zomer weer spik en span zijn.

 

Clubkampioenschappen

Op zondag 17 februari worden de clubkampioenschappen van de STG verreden in Heerenveen. Er wordt gestreden in verschillende leeftijdscategorieën. Nieuw dit jaar is dat we voor de Masters ook leeftijdsgroepen zullen maken. Opgeven voor deze wedstrijd is nog steeds mogelijk! Alle STG leden kunnen zich inschrijving via de link: http://inschrijven.schaatsen.nl. Bij problemen kun je contact opnemen met startlijst@stgteraar.nl. Uw inschrijving moet uiterlijk zondag 3 februari 2019 binnen zijn. NB: de prijsuitreiking voor de pupillen en de junioren C zal om 19.00u plaatsvinden.

AVG-beleid (update)

Eind mei ben je geïnformeerd over het beleid van de Ter Aarse IJsclub/ STG Ter Aar op het gebied van privacy-wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming. Lia Verduijn heeft ons geadviseerd,hoe om te gaan met deze wetgeving. Alle bestuursleden hebben inmiddels een geheimhoudingsverklaring getekend. Tijdens de jaarvergadering zal e.e.a. verder worden toegelicht.

Agenda

Tot slot van deze nieuwsbrief staan hierna een aantal belangrijke data en activiteiten, die je alvast in de agenda kunt zetten.
• Zondag 17 februari Clubkampioenschappen in Heerenveen
• Vrijdag 15 maart Sportverkiezing 2018 van de gemeente Nieuwkoop
• Zaterdag 13 april Jaarvergadering
• Vrijdag 19 april Afsluiting voor de jeugd in Zwembad De Wel
Als er zaken worden gemist of er vragen zijn, dan willen we je vragen om dit te melden: info@teraarseijsclub.nl. Alvast bedankt!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: EK allround
   (13-01-2019)

Hoi, zoals jullie in mijn verhaal over het NK afstanden konden lezen had ik mij dus na de teleurstellende 3000 meter niet geplaatst voor het EK allround, wat doe ik dan alsnog in Collalbo? Ik ben reserve voor het EK, een ondankbare plek, maar in Collalbo is dat helemaal niet erg. Het is een super plek om te trainen en meteen een mooie hoogte stage richting NK allround. Voor het weekend van 26/27 januari.
Het is toch wel raar bij een toernooi aanwezig te zijn waar je wel naar toe traint maar niet hoeft te rijden. Nu ik dit type is het de ochtend voor de start van het Dames allround Toernooi. Straks moet ik naar de baan om te gaan warming-uppen voor de 500, zonder dat ik hoef te starten. Dat is toch wel een raar gevoel.
Ik ben benieuwd naar de uitslagen van de dames en ik ga het in ieder geval gebruiken om van dichtbij zelf ook te leren van het toernooi. 

Wat staat er wel voor mij nu nog op de planning:
- KPN NK allround, Heerenveen (26/27 januari)

- World Cup 5,  Hamar 1500 meter (3 februari)
- WK afstanden Inzell 1500 meter + Mass start ( 10 februari) 

Als ik een goed resultaat rijd op de World Cup in Hamar kan ik mij plaatsen voor de World Cup finale, 9 en 10 maart in Salt Lake. Dus nog vele mooie wedstrijden te gaan.

Groet, Melissa 

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Marathon: NK marathon 2019
   (13-01-2019)

Sinds dit jaar ben ik aangesloten via het Gewest Friesland bij een marathon ploeg: Palet. Dit geeft in de zomer en in de winter wat extra body aan sommige trainingen omdat je met meer meiden meer minuten kan maken dan in je eentje.Ik zou hier en daar wat marathons mee rijden. Omdat ik een drukke agenda had op de lange baan was het er nog niet van gekomen.
Bij het NK marathon op 1 januari is er dan eindelijk een mogelijkheid. Hah, geen goed moment om in te stappen met je eerste marathon. Het NK is namelijk 100 rondjes in plaats van de reguliere 80 rondes.
Mijn opdracht was om de wedstrijd in het begin hard te maken, aangezien niemand wist hoelang ik mee zou kunnen komen.
Dit heb ik dan ook gedaan. Na 20 rondjes was ik al behoorlijk kapot van de aanvallen en uitloop pogingen. Imke Vormeer, Jade van der Molen en Ineke Dedden zouden het daarna oppakken en zorgen dat ze goed zouden finishen.
Ik heb de 100 rondjes uiteindelijk uitgereden en het was weer een mooie ervaring. We hebben het met de ploeg niet helemaal kunnen afmaken zoals we wouden, maar het was weer een mooi leermoment. 

Ik ga in ieder geval naar huis met een behoorlijk zere rug en een afgevinkte marathon, de eerste die ik ooit heb uitgereden!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: KPN NK afstanden
   (13-01-2019)

Het belangrijkste schaatstoernooi in het jaar tussen Kerst en oud en nieuw.
Er worden tickets verdeeld voor het EK allround, EK sprint, WK allround, WK sprint en WK allround.  Kerst vieren zit er dus niet in, maar dat maakt niet uit, dat haal ik in April wel weer in.

Vrijdag 28 december is de eerste dag dat we van start gaan. Voor mij, de dames staat de 1500 op het programma, voor de heren de 500 en 5000 meter. De wedstrijden beginnen pas ’s avonds, dus het is een lange dag wachten tot het mag gebeuren.
Ik voel mij goed en ben benieuwd hoe het weekend gaat verlopen. Als ik in goede doen ben zou ik mij kunnen plaatsen voor EK allround (eerste 3 op klassement 1500/3000) en misschien WK afstanden (eerste 3 per afstand, op de 5km 2).

Van mijn moeder vernam ik dat er een hele bus STG leden naar Thialf kwam afreizen om het NK afstanden in Heerenveen live te kijken, Super leuk dat die onder andere ook mij komen aanmoedigen.
Om 19.26 start ik in rit 8 tegen Reina Anema, mooie rit en mooie tegenstander.
De hele rit verloopt technisch goed en ik merk onderweg dat ik na een goede kruising uitloop op Anema. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ik de rit goed kan finishen in 1.56.70. De snelste tijd die ik ooit op Thialf heb gereden. Vanaf dan twee ritten toekijken en kijken waar de tijd genoeg voor is. Het wordt een derde plek! Mijn eerste podium plek ooit op een NK afstanden plus een WK ticket voor deze afstand. Dit is een goed begin van het toernooi. 

Zaterdag start ik op de 3000 in de laatste rit tegen Ireen Wust, dat zijn lastige ritten vaak als je als laatste bent geloot. Ik zie al veel snelle tijden voorbij komen. Op het ijs reken je snel met de tijden mee. Om mijn derde plek voor EK allround vast te houden moet ik ongeveer 4.03.1 of sneller rijden ten opzichte van Carlijn Achtereekte die een sterke 3 km reed.
Ik kom de hele rit niet lekker in mijn slag, krijg geen vat op de race en het gat richting Ireen die eigenlijk kleiner hoort te worden richting het einde van de race, wordt alleen maar groter. Ik kan niet de race rijden die ik had gehoopt te rijden en die ik liet zien op de World Cup. Met 4.05.59 wordt ik totaal 7e en verspil ik dus met een groot verschil mijn EK plek. 

Het zelfde gebeurt zondag op de 5000 meter, ik kom niet lekker in mijn slag, krijg geen vat op mijn race en kom er gewoon niet makkelijk in. De snelheid komt niet zoals die moet komen in een rondje. Rondetijden kan ik niet makkelijk genoeg vasthouden en de race duurt daardoor gewoon te lang. In 7.08,46 haal ik er niet uit wat erin zit. 

Met dubbele gevoelens rij ik zondag avond de mass-start. Blij met mijn ticket op de 1500, maar teleurgesteld in de afstanden waar ik juist extra wil laten zien waar ik goed in ben. 

Ik wil de STG fans die aanwezig waren in Thialf bedanken voor de aanmoedigingen op vrijdag! Super leuk dat jullie in Thialf aanwezig waren!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Dutch Master Cup III
   (11-01-2019)

Dutch Master Cup III.

Dit zijn wedstrijden voor Master Dames/Heren die op de drie snelste IJsbanen van Nederland worden gehouden. Degene die het dichts bij het wereldrecord in zijn leeftijdscategorie komt krijgt daarvoor de meeste (100) punten. Bij het rijden van een wereld record krijgt men 75 extra punten. John had op 22 December al het wereldrecord op de 5km en de volle 100 punten behaald en ging daardoor aan de leiding. Voor de laatste wedstrijd had John wederom voor de 5km gekozen. John kon zijn eerdere tijd niet verbeteren maar kwam wederom weer het dichtst bij een wereldrecord (zijn eigen dus) en ontving daardoor weer het maximale puntenaantal. Bij deze laatste wedstrijd werd overigens  1.5 maal het aantal behaalde punten uitgekeerd en dus 150 punten voor John erbij. John eindigde dus met ruime afstand tov nummer 2 op de eerste plaats en kreeg daarbij de  DM Cup bij de Heren en waardebon voor een verblijf van twee personen in het Alpenliebe Design Hotel van Inzell ter waarde van Euro 500,- Dat zal dus een aantal dagen wandelen en Mountainbiken worden deze zomer met partner Marja.

Meer gegevens over resultaten en verslag van deze avonds zie de website van het Schaatscircuit (https://www.schaatscircuit.nl/kanneworff-en-van-der-vlugt-winnaars-dmc-2018-2019/)

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Jan van Gennip Toernooi 2018
   (08-01-2019)

Net voor het einde van het jaar is er nog een Pupillen toernooi verreden op de ijsbaan in Haarlem. Het alom bekende Jan van Gennip toernooi.
Jan van Gennip de vader van Olympisch kampioen Yvonne van Gennip was zeer betrokken met de Haarlemse jeugd. Om hem voor zijn inzet te bedanken en hem te blijven herinneren is het Jan van Gennip toernooi in het leven geroepen.
Het toernooi werd voor de 19e keer verreden.
Dit jaar stonden er 25 jeugdleden van de STG Ter Aar aan de start in een deelnemersveld van 150 kinderen.
Een fantastische opkomst van de STG-jeugdleden zorgden dan ook voor spektakel. Onder de jeugd hing een leuke sfeer en iedereen werd aangemoedigd. De prestaties waren zijn dan ook zeker het vermelden waard:

Bij de Jun C meisjes werd Mijntje de Jong 2e.

Bij de Pup B meisjes werd Mette van Leeuwen 3e.

Pup B jongens werd Jonas de Jong 1e.

Pup C meisjes werd Emilie Fransen 1e.

Pup D jongens werd Tijn van Harten 3e.

Pup F jongens werd Linus Blom 3e

Na afloop kreeg iedereen nog een mooi aandenken en kunnen wij terugkijken op een mooie afsluiting van de wedstrijden in 2018.

Foto's van deze wedstrijd zijn HIER te vinden

(Terug naar boven)

Toon Pagina: 1 - 2 - [Volgende >>]

Evenementen

Sponsoren

 

Ogenblik a.u.b. ...