Nieuws

Bestuur: Nieuwsflits | 2019 - De kop is eraf!
   (13-01-2019)

Eind december hebben we een succesvolle winterweek gekend. Inmiddels zijn de kruitdampen definitief het land uit en praten we nog na over de vreugdevuren in Scheveningen. Koning Winter lijkt in januari nog niet in ons land te arriveren, maar doorgaans in februari de koudste maand..., dus wie weet. Met deze Nieuwsflits willen we je enerzijds informeren, enthousiasmeren en ook het beste wensen voor 2019!

De winterweek met het schaatsen op 2e kerstdag in Haarlem, het bezoek met bijna 50 leden aan het NK Afstanden in Heerenveen, waar Melissa Wijfje een prachtige 3e plek veroverde op de 1500m (en plaatsing voor het WK Afstanden) en het vrij schaatsen in Leiden en Haarlem was succesvol. Naast de sportieve en recreatieve activiteiten zijn ook de voorbereidingen voor een eventuele winter doorgegaan.

Natuurijs 2019

De voorbereidingen voor de activiteiten bij natuurijs zijn gedaan. De materialen op de landijsbaan zijn in gereedheid gebracht en de baan is onder water gezet. Er is besloten, dat deze winter iets later te doen in verband met de overlast die er vorig jaar was met de ganzen. De ganzen zorgden voor veel drijvend gras in de baan en dat is niet wenselijk. Het draaiboek voor de toertocht is gereed en afgestemd met de gemeente Nieuwkoop en de KNSB. Onze vereniging kent vele vrijwilligers, die hun steen(!) bijdragen aan de activiteiten. Het overzicht van vrijwilligers tijdens natuurijs is geactualiseerd en om alles voldoende bemenst te hebben zijn we zoek naar vrijwilligers tijdens het toeren om de kaartverkoop en medaille-uitgifte te organiseren, een oogje in het zeil te houden bij het stempelen en te assisteren bij het vegen van de route. Als je het leuk vindt om een handje te helpen of iemand kent die graag wil en kan helpen, dan willen we je vragen door te
geven aan: plassentocht@teraarseijsclub.nl en/ of secretaris@teraarseijsclub.nl

Ook hiervoor geldt: vele handen maken licht werk, dus als je slechts een paar uurtjes zou willen helpen, dan kun je dat ook aangeven. Alvast bedankt.

IJs en weder dienende... Wat betekent dat voor het schaatsen op natuurijs? Dat zou kunnen betekenen, dat ervoor wordt gekozen om bij Manege de Vosseburgh in Langeraar de paardenbak wederom in te richten als alternatief ijsbaantje.

Organisatie

Qua organisatie heeft Eline ten Wolde-van der Zwaard aangegeven, dat zij na dit seizoen het penningmeesterschap van de STG neer zal leggen. Inmiddels is in Martin Kempenaar een opvolger voor haar gevonden. Zijn aanstelling zal in de jaarvergadering worden geformaliseerd. Verder zal de vereniging overgaan naar een ander softwaresysteem. Een onderdeel daarbij is de website en de communicatie binnen de vereniging, maar ook naar buiten. Zo wordt o.a. de website
opnieuw vormgegeven. Hierbij worden we geholpen door Paul Jansen. M.i.v. april zal alles opnieuw zijn ingericht. Daarna moet het worden bijgehouden. Er wordt veel georganiseerd binnen de vereniging en het is belangrijk, dat daar juist over wordt gepubliceerd. We zijn op zoek naar enkele vrijwilligers, die met name de communicatie/ PR naar b.v. Facebook, Witte Weekblad/ Omroeper, AD Groene Hart, maar ook de nieuwspagina op de website willen bijhouden. Als je geïnteresseerd bent, dan kun je aanmelden bij: voorzittter@stgteraar.nl of voorzitter@teraarseijsclub.nl

 

Trainingsveld

Tijdens de vrijwilligersdag op 10 november jl. zijn de balken en de sprongtafels van het trainingsveld verwijderd. In het voorjaar wordthet veld gedraineerd (resterende gedeelte), opnieuw geëgaliseerd en ingezaaid en voorzien van trainingsattributen, die op voorspraak van de veldtrainers worden geplaatst. Tevens is er naast de grote schuur een zogenaamde wagenschuur geplaatst om materialen in op te slaan, die voor de toertocht nodig zijn. De wagenschuur is met verenigde krachten eind december gebouwd en zal begin 2019 worden afgewerkt. Met de verplaatsing van de materialen van de grote schuur naar de wagenschuur ontstaat ruimte in de grote schuur om de trainingsmaterialen op te slaan. Oftewel: het trainingsveld krijgt een opknapbeurt en zal voor de zomer weer spik en span zijn.

 

Clubkampioenschappen

Op zondag 17 februari worden de clubkampioenschappen van de STG verreden in Heerenveen. Er wordt gestreden in verschillende leeftijdscategorieën. Nieuw dit jaar is dat we voor de Masters ook leeftijdsgroepen zullen maken. Opgeven voor deze wedstrijd is nog steeds mogelijk! Alle STG leden kunnen zich inschrijving via de link: http://inschrijven.schaatsen.nl. Bij problemen kun je contact opnemen met startlijst@stgteraar.nl. Uw inschrijving moet uiterlijk zondag 3 februari 2019 binnen zijn. NB: de prijsuitreiking voor de pupillen en de junioren C zal om 19.00u plaatsvinden.

AVG-beleid (update)

Eind mei ben je geïnformeerd over het beleid van de Ter Aarse IJsclub/ STG Ter Aar op het gebied van privacy-wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming. Lia Verduijn heeft ons geadviseerd,hoe om te gaan met deze wetgeving. Alle bestuursleden hebben inmiddels een geheimhoudingsverklaring getekend. Tijdens de jaarvergadering zal e.e.a. verder worden toegelicht.

Agenda

Tot slot van deze nieuwsbrief staan hierna een aantal belangrijke data en activiteiten, die je alvast in de agenda kunt zetten.
• Zondag 17 februari Clubkampioenschappen in Heerenveen
• Vrijdag 15 maart Sportverkiezing 2018 van de gemeente Nieuwkoop
• Zaterdag 13 april Jaarvergadering
• Vrijdag 19 april Afsluiting voor de jeugd in Zwembad De Wel
Als er zaken worden gemist of er vragen zijn, dan willen we je vragen om dit te melden: info@teraarseijsclub.nl. Alvast bedankt!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: EK allround
   (13-01-2019)

Hoi, zoals jullie in mijn verhaal over het NK afstanden konden lezen had ik mij dus na de teleurstellende 3000 meter niet geplaatst voor het EK allround, wat doe ik dan alsnog in Collalbo? Ik ben reserve voor het EK, een ondankbare plek, maar in Collalbo is dat helemaal niet erg. Het is een super plek om te trainen en meteen een mooie hoogte stage richting NK allround. Voor het weekend van 26/27 januari.
Het is toch wel raar bij een toernooi aanwezig te zijn waar je wel naar toe traint maar niet hoeft te rijden. Nu ik dit type is het de ochtend voor de start van het Dames allround Toernooi. Straks moet ik naar de baan om te gaan warming-uppen voor de 500, zonder dat ik hoef te starten. Dat is toch wel een raar gevoel.
Ik ben benieuwd naar de uitslagen van de dames en ik ga het in ieder geval gebruiken om van dichtbij zelf ook te leren van het toernooi. 

Wat staat er wel voor mij nu nog op de planning:
- KPN NK allround, Heerenveen (26/27 januari)

- World Cup 5,  Hamar 1500 meter (3 februari)
- WK afstanden Inzell 1500 meter + Mass start ( 10 februari) 

Als ik een goed resultaat rijd op de World Cup in Hamar kan ik mij plaatsen voor de World Cup finale, 9 en 10 maart in Salt Lake. Dus nog vele mooie wedstrijden te gaan.

Groet, Melissa 

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Marathon: NK marathon 2019
   (13-01-2019)

Sinds dit jaar ben ik aangesloten via het Gewest Friesland bij een marathon ploeg: Palet. Dit geeft in de zomer en in de winter wat extra body aan sommige trainingen omdat je met meer meiden meer minuten kan maken dan in je eentje.Ik zou hier en daar wat marathons mee rijden. Omdat ik een drukke agenda had op de lange baan was het er nog niet van gekomen.
Bij het NK marathon op 1 januari is er dan eindelijk een mogelijkheid. Hah, geen goed moment om in te stappen met je eerste marathon. Het NK is namelijk 100 rondjes in plaats van de reguliere 80 rondes.
Mijn opdracht was om de wedstrijd in het begin hard te maken, aangezien niemand wist hoelang ik mee zou kunnen komen.
Dit heb ik dan ook gedaan. Na 20 rondjes was ik al behoorlijk kapot van de aanvallen en uitloop pogingen. Imke Vormeer, Jade van der Molen en Ineke Dedden zouden het daarna oppakken en zorgen dat ze goed zouden finishen.
Ik heb de 100 rondjes uiteindelijk uitgereden en het was weer een mooie ervaring. We hebben het met de ploeg niet helemaal kunnen afmaken zoals we wouden, maar het was weer een mooi leermoment. 

Ik ga in ieder geval naar huis met een behoorlijk zere rug en een afgevinkte marathon, de eerste die ik ooit heb uitgereden!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: KPN NK afstanden
   (13-01-2019)

Het belangrijkste schaatstoernooi in het jaar tussen Kerst en oud en nieuw.
Er worden tickets verdeeld voor het EK allround, EK sprint, WK allround, WK sprint en WK allround.  Kerst vieren zit er dus niet in, maar dat maakt niet uit, dat haal ik in April wel weer in.

Vrijdag 28 december is de eerste dag dat we van start gaan. Voor mij, de dames staat de 1500 op het programma, voor de heren de 500 en 5000 meter. De wedstrijden beginnen pas ’s avonds, dus het is een lange dag wachten tot het mag gebeuren.
Ik voel mij goed en ben benieuwd hoe het weekend gaat verlopen. Als ik in goede doen ben zou ik mij kunnen plaatsen voor EK allround (eerste 3 op klassement 1500/3000) en misschien WK afstanden (eerste 3 per afstand, op de 5km 2).

Van mijn moeder vernam ik dat er een hele bus STG leden naar Thialf kwam afreizen om het NK afstanden in Heerenveen live te kijken, Super leuk dat die onder andere ook mij komen aanmoedigen.
Om 19.26 start ik in rit 8 tegen Reina Anema, mooie rit en mooie tegenstander.
De hele rit verloopt technisch goed en ik merk onderweg dat ik na een goede kruising uitloop op Anema. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ik de rit goed kan finishen in 1.56.70. De snelste tijd die ik ooit op Thialf heb gereden. Vanaf dan twee ritten toekijken en kijken waar de tijd genoeg voor is. Het wordt een derde plek! Mijn eerste podium plek ooit op een NK afstanden plus een WK ticket voor deze afstand. Dit is een goed begin van het toernooi. 

Zaterdag start ik op de 3000 in de laatste rit tegen Ireen Wust, dat zijn lastige ritten vaak als je als laatste bent geloot. Ik zie al veel snelle tijden voorbij komen. Op het ijs reken je snel met de tijden mee. Om mijn derde plek voor EK allround vast te houden moet ik ongeveer 4.03.1 of sneller rijden ten opzichte van Carlijn Achtereekte die een sterke 3 km reed.
Ik kom de hele rit niet lekker in mijn slag, krijg geen vat op de race en het gat richting Ireen die eigenlijk kleiner hoort te worden richting het einde van de race, wordt alleen maar groter. Ik kan niet de race rijden die ik had gehoopt te rijden en die ik liet zien op de World Cup. Met 4.05.59 wordt ik totaal 7e en verspil ik dus met een groot verschil mijn EK plek. 

Het zelfde gebeurt zondag op de 5000 meter, ik kom niet lekker in mijn slag, krijg geen vat op mijn race en kom er gewoon niet makkelijk in. De snelheid komt niet zoals die moet komen in een rondje. Rondetijden kan ik niet makkelijk genoeg vasthouden en de race duurt daardoor gewoon te lang. In 7.08,46 haal ik er niet uit wat erin zit. 

Met dubbele gevoelens rij ik zondag avond de mass-start. Blij met mijn ticket op de 1500, maar teleurgesteld in de afstanden waar ik juist extra wil laten zien waar ik goed in ben. 

Ik wil de STG fans die aanwezig waren in Thialf bedanken voor de aanmoedigingen op vrijdag! Super leuk dat jullie in Thialf aanwezig waren!

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Dutch Master Cup III
   (11-01-2019)

Dutch Master Cup III.

Dit zijn wedstrijden voor Master Dames/Heren die op de drie snelste IJsbanen van Nederland worden gehouden. Degene die het dichts bij het wereldrecord in zijn leeftijdscategorie komt krijgt daarvoor de meeste (100) punten. Bij het rijden van een wereld record krijgt men 75 extra punten. John had op 22 December al het wereldrecord op de 5km en de volle 100 punten behaald en ging daardoor aan de leiding. Voor de laatste wedstrijd had John wederom voor de 5km gekozen. John kon zijn eerdere tijd niet verbeteren maar kwam wederom weer het dichtst bij een wereldrecord (zijn eigen dus) en ontving daardoor weer het maximale puntenaantal. Bij deze laatste wedstrijd werd overigens  1.5 maal het aantal behaalde punten uitgekeerd en dus 150 punten voor John erbij. John eindigde dus met ruime afstand tov nummer 2 op de eerste plaats en kreeg daarbij de  DM Cup bij de Heren en waardebon voor een verblijf van twee personen in het Alpenliebe Design Hotel van Inzell ter waarde van Euro 500,- Dat zal dus een aantal dagen wandelen en Mountainbiken worden deze zomer met partner Marja.

Meer gegevens over resultaten en verslag van deze avonds zie de website van het Schaatscircuit (https://www.schaatscircuit.nl/kanneworff-en-van-der-vlugt-winnaars-dmc-2018-2019/)

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Jan van Gennip Toernooi 2018
   (08-01-2019)

Net voor het einde van het jaar is er nog een Pupillen toernooi verreden op de ijsbaan in Haarlem. Het alom bekende Jan van Gennip toernooi.
Jan van Gennip de vader van Olympisch kampioen Yvonne van Gennip was zeer betrokken met de Haarlemse jeugd. Om hem voor zijn inzet te bedanken en hem te blijven herinneren is het Jan van Gennip toernooi in het leven geroepen.
Het toernooi werd voor de 19e keer verreden.
Dit jaar stonden er 25 jeugdleden van de STG Ter Aar aan de start in een deelnemersveld van 150 kinderen.
Een fantastische opkomst van de STG-jeugdleden zorgden dan ook voor spektakel. Onder de jeugd hing een leuke sfeer en iedereen werd aangemoedigd. De prestaties waren zijn dan ook zeker het vermelden waard:

Bij de Jun C meisjes werd Mijntje de Jong 2e.

Bij de Pup B meisjes werd Mette van Leeuwen 3e.

Pup B jongens werd Jonas de Jong 1e.

Pup C meisjes werd Emilie Fransen 1e.

Pup D jongens werd Tijn van Harten 3e.

Pup F jongens werd Linus Blom 3e

Na afloop kreeg iedereen nog een mooi aandenken en kunnen wij terugkijken op een mooie afsluiting van de wedstrijden in 2018.

Foto's van deze wedstrijd zijn HIER te vinden

(Terug naar boven)


Jeugdschaatsen: Prestatietocht Leiden Sven en Corné rijden 100 ronden
   (08-01-2019)

Prestatietocht pupillen STG Ter Aar in Leiden

 De laatste zaterdag voordat de kerstvakantie begint, hebben de pupillen van de STG Ter Aar nog eens laten zien waar ze toe in staat zijn. De ijshal Leiden waar gewoonlijk elke week wordt lesgegeven aan acht verschillende niveaus en groepen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar, was nu het toneel van de jaarlijkse prestatietoertocht.
Met een blanco stempelkaart om de nek en wachtend op het startsein van de ijsmeester staan de bijna 100 kinderen te popelen om te beginnen en krijgen ze vervolgens een uur de tijd om zoveel mogelijk ronden met een afstand van 200 meter te rijden. 
Het stempelen gebeurt iedere ronde en wordt serieus genomen door jury en de rijdertjes wat zorgt voor de nodige variatie en spektakel bij de stempelposten. Al werden de benen wat vermoeider en vooral de gezichtjes verhitter: de snelheid bleef het hele uur verbluffend hoog.
Er werd al menig keer gevraagd hoeveel tijd er nog was en of ze het zouden halen.
Na exact 60 minuten geeft de ijsmeester aan dat de tijd er op zit en is de prestatietoertocht ten einde. Iedereen heeft zijn eigen aantal ronden op zijn stempelkaart staan.
De prestatie van Corn
  van Oostwaard en Sven de Jong is hierbij het vermelden waard: zij kwam als eerste tot 100 ronden wat nog niet eerder is vertoond. Na afloop was er voor alle schaatsertjes een mooi aandenken.

Linus Blom toont trots zijn eerder gewonnen beker die ochtend in Haarlem.

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Alternatieve trainingsmogelijkheden KNSB licentie houders Kerst/Oud&Nieuw
   (29-12-2018)

De KNSB Licentie houders hebben hier al per email bericht  over gehad over deze extra trainingsmogelijkheden.
Deze mogelijkheid is ook door John van der Vlugt benut op de Donderdag avond 27 December.

Men moet zich dan tussen 18.00h en uiterlijk voor 18.30h melden bij de poortjes en de zijn zodanig ingesteld dat je gedurende dit tijdsbestek gratis toegang heeft.
Als men later is moet men gewoon betalen. Bleek tijdens afgelopen Donderdag avond dat dit een heel goed moment is om goed te kunnen trainen.
Het was rustig om 18.30h met een net gedweilde ijsbaan en er werden door meerdere KNSB licentie houders (Maraton groep, RTC leden) getraind en er was meer dan voldoende ruimte op de ijsbaan en eigenlijk geen "last" van recreanten aan de binnenbaan.

Na de tweede dweil om 19.30h is het daarentegen veel drukker en dan moet men zich bedenken om als KNSB licentie houden met hoge snelheid te gaan trainen, rustig op techniek kan zeker na 19.30h

Dus als men de mogelijkheid heeft om een uurtje te kunnen (willen)  trainen dan kan dat nog op 2/3/4 Januari.

 

(Terug naar boven)


Wedstrijden - Langebaan: Worldcup in Heerenveen december 2018
   (27-12-2018)

Een internationale wedstrijd in Thialf, altijd gezellig, een hoop publiek en veel oranje gekte. Het is altijd mooi om hier zelf dan ook aan de start te staan en te mogen racen.
Voor mij stonden de 1500, 3000 en mass start op het programma.
Mijn doel voor deze afstanden is top 12 te halen zodat ik eind van het seizoen de World Cup Finale in Salt Lake City mag schaatsen.

Op vrijdag 14 december begon de World Cup onofficieel, Thialf was leeg en er waren alleen voorrondes voor de Mass start.
Ik startte in de tweede heat en haalde met een 5e plek de finale die op zaterdag verreden zou worden na de 1500 meter.

De 1500 meter verliep voor mij technisch goed, er zijn altijd verbeter punten, maar ik kwam er goed in. Het resulteerde in een Thialf pr, na Calgary en Salt Lake, wat hoogland banen zijn, de snelste tijd ooit: 1.57.04. Jammer dat het net geen 1.56 was! Die bewaar ik dan maar voor de volgende keer. 

Na de finish, snel even op de fiets om het eerste zuur af te voeren, mijn ijzers wisselen voor de massa start en nog even de tactiek bespreken. Daarna was het al snel tijd voor de 16 rondjes. Het was een sterk deelnemers veld en ik had de opdracht het bij elkaar te houden zodat Irene Schouten het af kon maken in de sprint. Dit verliep allemaal goed tot een ronde voor het einde, ik kon het niet goed uit elkaar trekken waardoor Irene niet helemaal de sprint kon rijden die we in ons gedachten hadden. Dit zorgde ervoor dat Irene uiteindelijk op een tweede plek belandde. Het team work was in ieder geval goed. 

Zondag 16 december is een iets rustigere dag, alleen de 3000 meter staat op het programma, daarna kan ik na het uitfietsen op de tribune nog de 5 kilometer voor mannen kijken. Super leuk om daar te zien hoe goed ze kunnen racen en technisch sterk in de rondte rijden.Maar dat later: eerst de 3000 meter. Ik kwam goed in mijn ritme en kon elke ronde energie blijven leveren. Na toch een beetje verval kwam ik over de lijn in een PR. Niet alleen omdat Wouter Ten Wolde bij de E.T. zit, maar omdat ik zelf in 4.02.73 over de lijn kwam. Het was een sterk deelnemers veld, dus ik werd er alsnog ‘maar’ 7de. Ik was alleen nog nooit sneller geweest, dus daar mag ik tevreden over zijn. In he klassement sta ik nu 11e (1500) en 9e (3000). 

Dit weekend gaan we op het NK afstanden strijden om de tickets voor het tweede deel van het seizoen. Ik ben benieuwd. Ik heb in ieder geval weer laten zien dat ik in staat ben om PR’s te rijden en daarbij heb ik een stapje dichter bij de top gezet. 

Groet, Melissa.

(Terug naar boven)


Jeugdschaatsen: Polsbandje IJstijd
   (23-12-2018)

Zaterdagmiddag 22 december, na het jeugdschaatsen hebben alle kinderen een polsbandje IJSTIJD ontvangen met daarop een code.
Met dit polsbandje kun je komen schaatsen op zondag 30 december van 7.30 uur tot 9.00 uur op de ijsbaan in Haarlem.
Je mag een vriendje/vriendin, vader/moeder of wie dan ook meenemen.
De ijsclub zal jullie dan trakteren op een echte OLIEBOL.
Mocht het je deze dag nu niet lukken dan kun je met het polsbandje de unieke code ook gebruiken voor een andere activiteit.
De code op het polsbandje geeft recht op een activiteit bij een vereniging/ ijsbaan in Nederland.
Je kunt zelf kijken wat jou het beste past en je aanmelden.
Het aanmelden doe je door je code te activeren.
Op de flyer welke bij het polsbandje is uitgedeeld staat beschreven hoe je de unieke code kunt verzilveren en waar je hem kunt inzetten.
Op de aanbiedingen van onze vereniging staat beschreven dat de locatie Ter Aar is dit moet echter Haarlem/Leiden zijn.
Helaas is de foto ook op zijn kant geplaatst dit zijn fouten bij de KNSB welke nog verholpen moeten worden.

(Terug naar boven)

Toon Pagina: 1 - 2 - [Volgende >>]

Evenementen

Sponsoren

 

Ogenblik a.u.b. ...